Pääaine-esittely: Rahoitus

Aloittaessani opinnot Vaasassa toissasyksynä en ollut sen kummemmin etukäteen selvittänyt pääainevaihtoehtoja, mutta tiesin että rahoitusta oli tarjolla. Taisin olla juuri selviytynyt ensimmäisten iltojen pöhinöistä kun laskis-rahiksen hypettäminen alkoi. Pääaineen valitseminen kuumottelikin näin takaraivossa lähes koko fuksivuoden. Omassa kaveriporukassani myös vallitsi melko selvät sävelet siitä, että mikä sinne lomakkeelle ykköseksi laitetaan. Kuitenkin kirjanpidon perusteissa haettiin vauhtia uusinnasta ja olin itse aikanaan päässyt juuri ja juuri läpi lyhyen matematiikan yo-kokeesta.

Sopiikin miettiä, että olinko loppujen lopuksi ryhmäpaineen uhri vai teinkö itsenäisen, järkevän päätöksen? Tähän en osaa ehkä vieläkään vastata, mutta kerron miksi tahdon uskoa sen olleen jälkimmäinen.

Viime keväänä omassa pääaineinfossani tuntemattomaksi jäänyt rohkea tieteen kanssaharjoittaja kysyi kuin tilauksesta puolestani: pitääkö olla hyvä matematiikassa? Vastaukseksi saimme, että on hyvä osata yhteen- ja vähennyslasku. Tämä onkin pitänyt melko hyvin paikkaansa, kaikki muu tarvittava opetetaan kyllä. Jos olet aina toivonut kykeneväsi luomaan hienoja Excel-taulukoita, niin sekin näytetään askel askeleelta (Uskokaa pois, niitä tarvitaan työelämässä). Maisterivaiheessa katsotaan myös muitakin tilasto-ohjelmia.

Laskentoimen ja rahoituksen, talousoikeuden ja taloustieteen pääaineopiskelijat viihtyvät hyvin toistensa kursseilla, eikä heidän kesken ole juurikaan ongelmia osallistumisoikeuksien kanssa. Itseäni kiinnostaa nämä kaikki ja minulla onkin tavoitteena tehdä näistä kahdesta jälkimmäisestä sivuaineet jotta voin opiskella mahdollisimman monipuolisesti. Se ei tietenkään ole välttämätöntä, mutta mahdollista se on.

Kurssit ovat olleet todella monipuolisia toteutustavoiltaan. Suosituimpana ehkäpä kuitenkin perinteinen malli, luennoidaan ja tentitään. Ryhmätyötäkin on tehty, mutta ei läheskään niin paljon kuin ensimmäisenä vuonna. Tämä on sopinut ainakin itselleni vallan mainiosti, sillä on saanut aikatauluttaa itse opiskelunsa. Englannin kieli on myös vahvasti läsnä lähes jokaisella rahoitukseen suuntautuvalla ja tämä voikin tuntua joillekin haasteelliselta. Maisterivaiheen ollessa täysin englanninkielinen ja isojen työnantajien käyttäessä sitä organisaatioissaan pääasiallisena kielenä, sen onkin hyvä taittua kohtalaisesti.

Mitä työtehtäviin tulee, ei kannata missään nimessä ajatella että pääaineen valinta sulkee sinulta mitään pois. Olen itse yliopisto-urallani huomannut että yritysjärjestelyt voisivat olla minun juttu, ja valitsemani kurssit sopivat siihen päätelmään (ainakin mielestäni) kuin nenä päähän. Pääaineemme kannalta on kuitenkin hyvä muistaa, että niin kauan kun rahaa käytetään vaihdon välineenä ja arvon mittana, on meille olemassa työtä. Tästä voi myös päätellä, että missä sitä on tarjolla. Kaikkialla.

Olen kuullut myös huolia rahoitusalan vähenevistä työpaikoista. On totta, että tietotekniikka kykenee tekemään enemmän ja enemmän puolestamme, mutta mielestäni tällöin jäljelle jää vain entistä mieluisampia työtehtäviä. Saatuja tuloksia on kyettävä tulkitsemaan ja hyödyntämään, on tehtävä ratkaisuja ja otettava riskejä. Tälle toiminnalle pääaineemme tarjoaa mitä mahtavimmat lähtötiedot.

-RW