On todella okei, että ei jaksa.

30 neliön yksiö on muuttunut vuoden aikana turvapaikasta tilaksi, jossa saattaa jopa ahdistaa. Asunto, jossa ennen on pystynyt rauhoittumaan on muuttunut työpaikaksi, opiskelupaikaksi, kuntosaliksi ja ruokalaksi. Tässä työpaikan ja kuntosalin sekoituksessa vierailee suurimmaksi osaksi vain yksi asiakas, sinä, opiskelija, jonka väsymys ja hyvinvointi ovat koetuksella.

Et ole kuitenkaan ajatustesi kanssa yksin. Me opiskelijat olemme nyt vuoden ajan suorittaneet opintomme etänä. Kirjaimellisesti suorittaneet. Meillä Vaasassa kirjasto sekä kampus, lähes kokonaisuudessaan, ovat pitäneet ovensa lukossa ja meidät näiden ovien ulkopuolella. Suomessa kirjastot menivät kiinni ennen baareja ja kuntosaleja. Sosiaaliset lähikontaktit ovat olleet koetuksella myös jo vuodenpäivät. Toisin sanoen, meiltä on otettu pois konkreettinen oppimisympäristö ja -yhteisö. Onko tätä huomioitu opinnoissa tai suuremmassa kokonaisuudessa? Toki, kurssien suorittaminen on pidetty yhtä haastavalla tasolla tai mahdollisesti vaadittu jopa enemmän, eihän nyt ole muuta kuin aikaa opiskella. Ja suuremmassa kokonaisuudessa, onhan meille toivotettu tsemppiä, koittakaa vaan nyt jaksaa!

Opiskelijoiden jaksaminen ja hyvinvointi, niin henkisesti kuin fyysisesti on ollut koetuksella. 12.3.2021 vietettiin etäopiskelun vuosipäivää. Suomen ylioppilaskuntien liiton, SYL, tietojen mukaan jopa 75% opiskelijoista koki hyvinvointinsa heikentyneen, jaksamishaasteita sekä yksinäisyyttä.  On hyvä huomata, että opiskelijat ovat uskaltaneet nostaa oman hyvinvointinsa jalustalle ja tilanteesta halutaan luoda keskustelua. Tavoitteena on kuitenkin, että tämä äärimmäisen tärkeä fakta, opiskelijoiden hyvinvoinnista, kuullaan myös maamme hallituksen tasolla. Enään ei riitä tsemppiterveiset, vaan tarvitsemme konkreettisia toimia, me olemme kuitenkin se ikäpolvi, joka tulevaisuudessa tekee töitä, jotta tämä yhteiskunta saadaan takaisin jaloilleen. Jos voimavaramme ei riitä edes opintojen suorittamiseen nyt, miten tulemme kannattelemaan tätä yhteiskuntaa tulevaisuudessa. Yhteiskuntaa, joka ei ole vastannut meidän avunhuutoihin.

Sinä, opiskelija, jolla on nyt raskasta henkisesti tai fyysisesti, tiedä, että et ole tunteidesi kanssa yksin. Puhu, näytä ja tuo esille oma jaksamisesi. On todella okei, että ei jaksa. Opintojen ei tule olla pelkkää suorittamista, opintojen pitäisi olla elämäsi parasta aikaa, täynnä sosiaalisia kohtaamisia ja opiskelijatapahtumia. Joudumme kaikki kantamaan kortemme kekoon, jotta selviämme näistä poikkeuksellisista ajoista, että koronatilanne helpottaa. Mutta me opiskelijat maksamme tästä liian suurta hintaa.

Pysytään vastuullisina ja pidetään huolta toisistamme. Kuitenkin tärkeintä on, että ensisijaisesti pidät huolta itsestäsi ja omasta jaksamisestasi. Se on kaikista tärkeintä.

Markkinointijaosto,

Heini